top of page
Search

Otizm Teşhisinden Sonrası

Updated: Jan 4, 2021

HOLLANDA'NIN GÜZELLİKLERİ



Otizmi kabul etmek her ne kadar zor olsa da erken teşhis ile eğitime başlamak çocuğun ileriki yıllardaki gelişimi için çok önemlidir. Özel eğitime ne kadar erken başlanırsa o kadar çok yol kat edilir. 


Uygulamalı davranış analizi (UDA) otizmli bireylerin eğitiminde yaygın olarak kullanılır ve başarısı bilimsel açıdan yapılan araştırmalarla kanıtlanmıştır. 


Amerika’daki Otizm Merkezi’ne ( Center for Autism, CARD) göre, UDA otizmli bireylerin sosyal becerilerini geliştirmelerine, yeni beceriler edinmelerine ve öğrenilen davranışları devam ettirmelerine yardımcıdır. UDA ile istenmeyen problem davranışlar da elimine edilebilinir. Ebeveynler eğitimcilerini seçerken eğitimcinin UDA ile ilgili eğitim ve deneyimlerini mutlaka sormalıdır. 


Uygulamalı davranış analizinin yanı sıra konuşma ve duyu bütünleme terapileri de faydalıdır. Bazı davranışlar için sadece doktor takibinde ve doktor reçetesi ile ilaç kullanılabilinir. 


Otizm teşhisi sizi her ne kadar başta korkutsa da çocuğunuza yardım etmek ve ona iyi bir gelecek hazırlamak için yapabileceğiniz pek çok şey var. Buna Emily Perl Kingsley'in aşağıdaki yazısını okumakla başlayabilirsiniz :)



Bir bebek sahibi olacağınızı anladığınızda yaşadığınız duygu, İtalya' ya güzel bir seyahat planı yapmaya benzer. İtalya hakkında bir sürü rehber kitap alırsınız ve harika planlar yapmaya başlarsınız. Coliseum, Mikalanjelo'nun David’i, Venedik’teki gondollar… İtalyanca birkaç sözcük bile öğrenirsiniz. Her şey çok heyecan vericidir. Aylar süren beklemeden sonra, o gün gelir çatar. Bavullarınızı toplar, yola çıkarsınız. Birkaç saat süren yolculuktan sonra, uçağınız havaalanına iner. Hostes mikrofonu eline alır ve "Hollanda'ya hoş geldiniz" der.


“Hollanda mı?” diye sorarsınız. "Ne demek istiyorsunuz? Ne Hollanda'sı? Ben İtalya'ya bilet almıştım. Benim İtalya’ ya gitmem gerek. Tüm yaşamım boyunca İtalya’ya gitmenin düşünü kurdum ben." Fakat uçuş rotasında bir değişiklik yapmışlardır. Hollanda’ya inmişsinizdir ve orada kalmanız gerekir. Önemli olan sizi korkunç, iğrenç ve pis bir yere, açlığın ve hastalıkların ortasına bırakmamışlardır. Sadece farklı bir yerdesinizdir. Bu yüzden çıkıp yeni kitaplar almanız ve yepyeni bir dil öğrenmeniz gerekmektedir. Ve daha önce hakkında hiçbir şey bilmediğiniz insanlar tanımak zorundasınızdır.


Gittiğiniz yer sadece farklı bir yerdir. Oradaki yaşam, İtalya’dakinden daha yavaş tempoludur ve İtalya kadar gösterişli değildir.

Ancak bir süre orada kaldıktan sonra nefesinizi tutar ve çevrenize bir bakarsınız...


Ve Hollanda'nın değirmenlerini fark edersiniz... Ve lâlelerini…

Hollanda'nın Rembrandları vardır. Fakat tanıdığınız herkes İtalya'ya gidip gelmektedir... Sürekli orada geçirdikleri güzel günleri anlatmaktadır. Ve yaşamınız boyunca "Evet benim de gitmem gereken yer orasıydı. Ben de aynı planı yapmıştım." dersiniz. Bu nedenle duyduğunuz acı asla, asla dinmez... Çünkü yitirdiğiniz düş çok önemli bir düştür.


Ancak… Eğer tüm yaşamınızı İtalya' ya gidemediğiniz için üzülerek geçirirseniz, Hollanda'nın güzelliklerinin tadını çıkaramazsınız…


52 views

Recent Posts

See All
bottom of page